7x je kind laten doen wat jij wil


7x je kind laten doen wat jij wil

  1. Wees duidelijk wat je wil: Draai er niet omheen, maak geen omweg, straight to the point; dit is wat ik wil.
  2. Geef een waarom: Sluit wel aan bij je kind! Als je wil dat hij opruimt is een waarom op zijn niveau niet “dat is beter voor de hygiëne. Een betere waarom op zijn niveau is bijvoorbeeld “dan kunnen we morgen een hele grote treinrails maken”.
  3. Geef hem de keuze uit 2 accepteerbare opties: Een open keuze is voor kinderen vaak lastig. Kiezen uit 2 accepteerbare keuzes is daarom veel beter. Een kind denkt dat hij zijn eigen plan kiest en heeft niet het idee dat hem iets opgedragen wordt.
  4. Maak er een wedstrijdje van: Je kunt nog zo vaak zeggen dat hij zijn brood op moet eten, maar hij neemt geen hap. Je kan nog zo vaak zeggen dat hij zijn schoenen aan moet doen, maar hij doet niks. Kinderen zijn gevoelig voor wedstrijdjes of ‘ik-geloof-niet-datjes’. “Wie het eerst zijn schoenen aanheeft” of “ik geloof niet dat jij die boterham helemaal op kan” werken goed.
  5. Motiveer je kind: Spreek je vertrouwen naar hem toe uit. Hij is namelijk de knapste, slimste en liefste dus jij weet in ieder geval zeker dat hij het kan. Een kind wil dan vol trots laten zien dat je dat goed hebt ingeschat en dat hij dat zeker kan!
  6. Bedank je kind: Vertel hem dat hij het goed heeft gedaan, dat hij je goed heeft geholpen en dat je het super fijn vindt.
  7. Doe samen iets leuks: je hoeft je kind niet om te kopen, maar als je kind iets doet wat je van hem vraagt vindt hij het leuk om ervoor ‘beloont’ te worden. Een verhaaltje voorlezen, samen een tekening maken, even kijken als hij aan het kleien is, is al genoeg.