Diarree


Wat is diarree?

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en je moet vaker naar het toilet. Er zijn 2 vormen te onderscheiden; acute en chronische diarree.

Wat is acute diarree?

Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie. Je hebt waterige ontlasting, moet veelvuldig naar het toilet, krijgt last van winderigheid en buikkramp en je voelt je slap. Meestal gaan deze klachten binnen een paar dagen vanzelf weer over.
Acute diarree wordt soms veroorzaakt door bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Wanneer je vermoed dat de diarree samenhangt met het slikken van medicijnen, kun je het beste de huisarts raadplegen.

Wat is chronische diarree?

duurt de diarree langer dan 2 weken, dan is er sprake van chronische diarree. Je hebt meer en dunnere ontlasting dan normaal. Verder kun je last hebben van gebrek aan eetlust, moeheid en gewichtsverlies. Chronische diarree kan een teken zijn dat je een ziekte onder de leden hebt. Je kunt dan het beste contact opnemen met de huisarts.

Wat kun je doen tegen diarree?

– Acute diarree gaat meestal vanzelf weer over, binnen 3 tot 5 dagen. Belangrijk is dat je let op hygiëne. Dit om te voorkomen dat je anderen besmet. Was daarom goed je handen na elk toiletbezoek of wanneer je een luier hebt verschoond.
– Bij diarree verlies je veel vocht. Om uitdroging te voorkomen, is veel drinken noodzakelijk. Water, thee, vruchtensap (geen grote hoeveelheden appelsap), heldere soep of bouillon, rijstewater of een ijslolly. Volwassenen moeten per dag minstens 1.5 liter drinken. Drink niet te veel achter elkaar, maar een kopje vocht er keer. Voor kinderen geldt dat ze minstens 1 liter per dag moeten drinken. Behalve gebruik van voldoende vocht kunt u zoute crackers eten.
– In principe kun je bij diarree alles eten waar je trek in hebt en wat je kunt verdragen. Je hoeft dus geen speciaal dieet te volgen. Zelfs bij waterdunne diarree kan je lichaam nog de helft van de calorieën opnemen. Het beste kun je regelmatig kleine porties eten.

Wat is het grootste probleem bij diarree?

Het grootste probleem bij diarree is uitdroging. De kans op uitdroging is het grootst bij baby’s, bij mensen ouder dan 70 jaar en bij gelijktijdig braken.

Welke middelen zijn er tegen diarree?

Het beste middel tegen uitdragen is het drinken van ORS (rehydratievloeistof). Dit is een oplossing van zouten en suikers in water. ORS vult het tekort aan zouten in het lichaam weer aan. Het poeder kun je in Nederland gewoon aanmaken met kraanwater.
Soms kan diarree erg lastig zijn, denk aan een lange reis die je moet maken. In dat geval kun je loperamide gebruiken. Dit stopt de diarree binnen enkele uren. Het neemt echter niet de oorzaak van de diarree weg.
Dit middel is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar. Het mag niet worden gebruikt als je zwanger bent, als er bloed in de ontlasting zit of als je koorts hebt. Je mag het nooit langer als 2 dagen achtereen gebruiken.

Hoe voorkom je diarree?

– Niet al het water is drinkbaar uit de kraan. Koop dichte flesjes.
– Een aantal etenswaren kun je beter laten staan: eten uit een stalletje op straat, ongekookt rauw voedsel, ongeschild rauw fruit, koude salades, rauw of ondoorbakken vlees.
– Let erop dat warme maaltijden heet geserveerd worden.
Als je zelf kookt, breng het voedsel aan de kook (100 graden) en laat het voldoende lang doorkoken.
– Was de vaak in heet sop en gebruik elke dag een nieuwe vaatdoek.
– Bewaar restjes alleen in de koelkast.
– was je handen goed met zeep.

Wist je dit al van diarree?

De anticonceptiepil kan minder betrouwbaar worden als je ernstige waterdunne diarree hebt.
Diarree kan de opname van lithum, digoxine en medicijnen tegen epilepsie in het lichaam verminderen.