Echografie


Wat is een echografie?

Bij een echografie worden inwendige organen zoals de galblaas, lever, nieren en blaas zichtbaar gemaakt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een zodanige hoge frequentie, dat ze niet hoorbaar zijn. Daarom wordt dit onderzoek ook wel een ‘ultrageluidsonderzoek’ genoemd. Een apparaatje, dat op de huid wordt geplaatst, is in staat om geluidsgolven uit te zenden en weer op te vangen. Het terugkaatste geluid wordt omgezet in een beeld op een beeldscherm.

Hoe bereid je je voor op een echo?

Om bepaalde organen beter te kunnen beoordelen is het soms noodzakelijk dat je voorafgaand aan de echo bepaalde voorbereidingen treft. Hieronder staat aangegeven welke voorbereidingen.

Type onderzoek Voorbereidingen
Echo onderbuik Je mag 4 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet meer eten of drinken.

Zorg dat je voor dit onderzoek een volle blaas hebt. Je mag 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet plassen.

Echo gehele buik/abdomen Je mag 4 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet meer eten of drinken.
Zorg dat je voor dit onderzoek een volle blaas hebt. Je mag 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet plassen.
Echo lever Je mag 4 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet meer eten of drinken.
Echo nieren Geen voorbereiding.
Echo nieren en blaas Zorg dat je voor dit onderzoek een volle blaas hebt. Je mag 2 uur voorafgaande aan het tijdstip van het onderzoek niet plassen.
Echo aorta Geen voorbereiding.

Niet benoemde echografische onderzoeken behoeven geen voorbereidingen.

Hoe verloopt een echo onderzoek?

In de voorbereidingsruimte wordt je gevraagd het te onderzoeken gedeelte van het lichaam te ontkleden. Hierna ga je op de onderzoekstafel liggen. De radioloog breng gel op je huid aan. Deze gel dient om de geluidsgolven goed te kunnen geleiden. Daardoor kunnen verschillende organen en/of structuren goed worden afgebeeld. Vervolgens strijkt de radioloog met het apparaatje over de huid. De radioloog slaat beelden op in de computer van datgene wat hij op het beeldscherm ziet. Soms kan de radioloog je vragen om op de linker- of rechterzij te gaan liggen, of om even de adem vast te houden.

Doet een echo pijn?

Het onderzoek zelf is niet belastend of pijnlijk. Wel kun je wat last hebben van een volle blaas. Direct na het onderzoek kun je naar het toilet.