Hoofdluis


Wat is hoofdluis?

Op plaatsen waar kinderen veel contact met elkaar hebben, bijvoorbeeld op school, kan de hoofdluis welig tieren. De beestjes kunnen direct oversteken van het ene hoofd naar de andere of een omweg nemen via jassen, dassen, knuffels en kammen. Luizen kunnen niet vliegen of springen, maar wel lopen. Natuurlijk kunnen ook volwassenen hoofdluis krijgen

Hoe ziet een hoofdluis eruit?

Het is een grijsblauw insect, 2 tot 4 mm groot. Hij leeft van mensenbloed en als hij bloed gedronken heeft, is hij roodbruin. Om aan bloed te komen prikt hij. Daarbij geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk.

Hoe lang leeft hoofdluis?

Een volwassen luizenvrouwtje legt 5 a 9 eitjes per etmaal. Dat zijn de neten. Die zitten vastgeplakt aan een haar, vlakbij de hoofdhuid. Na 6 tot 9 dagen komen daar larfjes uit. De lege neten blijven aan het haar geplakt zitten. Zo’n larve is 7 a 10 dagen zelf volwassen en kan ook weer eitjes leggen.
Hoofdluizen zijn parasieten en kunnen niet zonden hun gastheer, de mens. Ze blijven het liefst op iemands hoofd zitten. Gescheiden van hun gastheer kunnen ze maar 48 tot 55 uur blijven leven.

Wat kun je zelf doen bij hoofdluis?

controle van je haar en hoofd op hoofdluis.

Wat merk je van die luizen?

Jeuk: bij een eerste besmetting duurt het soms weken voordat er jeuk optreed. De allergische reactie begint niet meteen. Wie vaker wordt besmet krijgt eerder jeuk.
Neten: Ga je zoeken, dan vindt je soms neten: ovale witte eitjes, kleiner dan 1 mm, vastgeplakt aan het haar. Ze zitten meestal achter de oren of in de nek. ‘Verse’ eitjes zitten vlak tegen de hoofdhuid aan, oudere lege neten zijn met de groei van het haar verder van de hoofdhuid afgeraakt. Neten die meer dan 2,5 cm van de hoofdhuid afzitten, zijn zeker leeg.
Luizen: de luizen zelf vindt je alleen als je er met een luizenkam naar zoekt. Maar ze hebben sensoren voor beweging en kunnen je heel handig ontwijken. Wil je zeker weten of er luizen op iemands hoofd zitten, was dan eerst het haar met gewone shampoo en spoel het uit. Daarna kan je het haar met de zeker-weten-kam-methode.

Hoe vind je luizen met de kam?

– Doe crèmespoeling in het haar en spoel deze NIET uit. Gebruik hiervan vergemakkelijkt het kammen.
– Kam eventuele knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
– Laat ‘de patiënt’ het hoofd voorover houden boven een wasbak.
– Kan het haar van achter naar voren met een luizenkam tegen de hoofdhuid aan.
– Begin bij het ene oor en schuif steeds een beetje op tot je bij het andere oor bent.
– Houd een papieren zakdoek, keukenrol, bij de hand.
– Veeg de kam daar regelmatig aan af en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
– Spoel de crèmespoeling uit.
– Laat ‘de patiënt’ rechtop zitten en kam het natte haar achterover.
– Kam dan nog eens met de luizenkam, maar nu van voor naar achter.
– Kam weer van oor tot oor.
– Veeg de kam telkens af en kijk of er luizen op het papier zitten.

Als iemand in het gezin hoofdluis heeft, is het verstandig alle gezinsleden op deze manier te controleren.

Hoe vaak controleer je op luizen?

Zolang er op school of bij vriendjes luizen voorkomen is het nodig te blijven controleren op hoofdluis met de zeker-kam-methode. Als 1 of 2 kinderen in de omgeving luizen hebben, is een per week genoeg. Zijn er meer kinderen besmet, controleer dan elke dag. Het beste is de controle in de avond uit te voeren. Hoofdluizen leggen hun eitjes namelijk in de nacht. Als je kind overdag besmet is, kun je door in de avond te controleren en ze op te sporen, voorkomen dat ze in de nacht eitjes leggen.

Hoe laat je luizen verdwijnen?

Methode 1: de netenkam
Wie geen anti luizenmiddel gebruikt, moet 2 weken lang dagelijks het haar kammen met een netenkam. Hierbij kan het helpen de eerste dagen een crème spoeling te gebruiken om de neten los te maken. Je moet bij het kammen de netenkam goed te gen de hoofdhuid drukken.
Kies bij deze methode voor een metalen netenkam. De tanden van een netenkam staan dichter bij elkaar dan die van een luizenkam. Een netenkam verwijderd dus ook luizen.

Methode 2: Met een anti luizenmiddel
Er zijn verschillende goed werkende anti luizenmiddelen te koop. Dit zijn malathion, permetrine en dimeticon. Dimeticon bevat geen bestrijdingsmiddel. Het vormt een laagje en verstikt de hoofdluis. Het mag dan ook gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Alle genoemde middelen moeten tweemaal worden toegepast met een tussenpoos van een week. Na elke behandeling moet het haar een week lang elke dag zorgvuldig worden gekamd met een luizenkam.
Chloor maakt dat malathion niet werkt. Daarom mag op de dag van behandeling met malathion niet zwemmen in chloorhoudend water.