Keizersnede


Keizersnede

Wat moet je meenemen als je een keizersnede krijgt?

– Ponsplaatje
– Toiletspullen
– Medicijnen die je thuis gebruikt
– Stevige, goed gevormde beha
– Nachthemden of pyjama’s voor na de operatie
– Ochtendjas, pantoffels, slippers
– Fototoestel en batterijen
– Iets te lezen
Neem geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis!

Je mag niet je nagels lakken voor de opname.
Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat je , vlak voor je wordt opgenomen, je schaamhaar niet afscheert. Scheren kan kleine wondjes veroorzaken die soms met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Deze wondjes verhogen de kans op het ontstaan van infecties aan de operatiewond. Indien de gynaecoloog het noodzakelijk acht om toch wat schaamhaar te verwijderen, dan gebeurt dit met een tondeuse.

Wat is een keizersnede?

De keizersnede is een verloskundige operatie, waarbij je kind geboren wordt via een snede in de buik en baarmoeder. Dit gebeurt wanneer de baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden of er een verhoogde kans is op problemen bij de bevalling. De reden waarom tot een geplande keizersnede wordt overgegaan kan zowel bij jou als je baby liggen.

Hoe bereid je je voor op een keizersnede?

Het is belangrijk dat je de nacht voor de operatie vanaf 24.00 nuchter blijft (niets eten, drinken en niet roken), dit om misselijkheid te voorkomen.

Afhankelijk van de reden van de keizersnede wordt op de verloskamer een echo gemaakt om de ligging van je baby vast te stellen. Je wordt aangesloten aan het CTG om een hartfilm te maken die informatie geeft over de conditie van je baby.

Er wordt een infuus aangebracht om je vochtgehalte op peil te houden. Je krijgt een katheter ingebracht om de urine af te laten lopen en de blaas leeg te houden tijdens en na de operatie.

Voor de operatie krijg je een operatiejasje aan. Eventuele lenzen, gebitsprothese, nagellak, sieraden en make-up moeten verwijderd worden, aangezien deze risico’s kunnen opleveren tijdens de operatie.

Na een telefoontje van de operatiekamer ga je samen met de verpleegkundige van de afdeling verloskunde en je partner naar de operatiekamer toe. De kinderarts is bij de operatie en geeft de eerste zorg aan de baby.

Je partner krijgt een pak, muts en snoetje voordat hij/zij de operatiekamer in mag, net als het personeel dat aanwezig is. Dit is om te zorgen dat er zo min mogelijk bacteriën in de operatiekamer komen. Je partner mag bij de keizersnede aanwezig zijn, hij/zij zit dan naast je bij het hoofdeinde. Als je het op prijs stelt mag je een fototoestel meenemen naar de operatiekamer, een operatie assistent zal dan graag foto’s maken.

Hoe verloopt de operatie (keizersnede)?

De operatie vindt meestal plaats onder regionale verdoving. Je onderlichaam wordt dan verdoofd door middel van een ruggenprik. Soms vindt de operatie plaats onder algehele narcose. Nadat de verdoving heeft plaatsgevonden wordt je buik schoongemaakt met jodium of chloorhexidine, waarna je buik wordt afgedekt met steriele doeken. De snede in je buik wordt horizontaal ter hoogte van je bikinilijn gemaakt. De lengte is ongeveer 20 centimeter.

Tijdens de operatie wordt je polsslag en bloeddruk in de gaten gehouden. De gynaecoloog opent je buik en baarmoeder. Dit duurt 5 á 10 minuten. Het moment waarop je baby uit de baarmoeder wordt getild, is het geboortetijdstip. Direct hierna klemt de gynaecoloog de navelstreng af en knipt hem door. (het is mogelijk om mee te kijken wanneer de gynaecoloog het kind uit uw buik tilt! Vraag hiernaar bij een controle)

De verpleegkundige laat je baby aan jou en je partner zien. Je baby wordt daarna op de babykar gelegd en door de kinderarts gecontroleerd. De placenta (nageboorte) wordt uit de baarmoeder verwijderd. Daarna worden baarmoeder en buik gesloten.

Je partner gaat met de baby mee naar de verpleegafdeling. In sommige gevallen wordt de baby opgenomen op de zuigelingenafdeling. Op de afdeling wordt je baby verzorgd en gewogen, ook worden vitamine K druppels toegediend voor de bloedstolling. (vaak wordt dit in de operatie kamer gedaan zodat je alles kunt zien. Je baby gaat dan op de borst mee naar de uitslaapkamer)

Jij wordt naar de uitslaapkamer gebracht en als je situatie enige tijd stabiel is (hier zou je al borstvoeding mogen geven), wordt je door de verpleegkundige opgehaald en mee terug genomen.

Hoe lang duurt een keizersnede?

Totaal ben je ongeveer 2 a 3 uur weggeweest.