Wormpjes


Wormpjes

Wat zijn wormen?

Wormen in het lichaam zijn parasieten. Ze kunnen alleen in leven blijven in een gastheer, een dier of een mens. Er bestaan veel soorten wormen. Bij de mens komen in Nederland de aarsmaden het meeste voor. Mensen raken met wormen besmet doordat ze ongemerkt wormeitjes inslikken.

Wat zijn aarsmaden? Hoe raak je besmet met aarsmaden? Waar heb je last van bij aarsmaden?

Aarsmaden zijn dunne bleekgele/witte bewegende wormpjes 0,5 tot 1 cm lang. Ze komen veel voor bij schoolkinderen.
Aarsmaden zijn niet gevaarlijk maar wel lastig. Ze geven jeuk rond de anus en in de bilspleet, voor in de nacht. De aarsmaden die in de darmen leven, kruipen dan naar buiten en leggen hun eitjes rond de anus. Het kind gaat krabben, de eitjes kleven aan de vingers en onder de nagels, en daarna kunnen de eitjes overal aan blijven plakken: aan kleding, beddengoed, meubels, deurknoppen, speelgoed aan het eten of aan andere mensen.
Via de handen en de mond kunnen daarna andere de wormeitjes binnen krijgen. Ook het kind dat al aarsmaden had kan opnieuw eitjes inslikken en zich zo weer besmetten.

Wat is spoelworm Ascaris? Hoe raak je besmet met Ascaris? Waar heb je last van bij Ascaris?

de spoelworm Ascaris lijkt op een regenworm. Hij is bleekgeel tot rozeroodachtig van kleur en heeft een doorsnede van 3 tot 6 mm. De worm kan 10 tot 30 cm lang zijn. Wie een spoelworm heeft kan een dikke worm of een stuk daarvan bij de ontlasting vinden. Zo’n stuk worm is altijd dood of verlamd.
Hoe raak je hiermee besmet? Zo’n infectie wordt meestal opgedaan in het buitenland. De oorzaal is het eten van rauwe groente of fruit dat niet goed is gewassen en die is gegroeid op grond waarop de inhoud van een beerput is gebruikt als besmetting.

Wat is honden- kattenspoelworm? Hoe raak je hiermee besmet? Waar heb je last van?

Vrijwel alle honden en katten hebben wormen. De eitjes kunnen zitten in honden- of kattenpoep in zandbakken, tuin en plantsoen. En via de handen kunnen ze in de mond van mensen terechtkomen.
Wie besmet is met deze vorm van spoelworm (Toxocara), heeft geen wormen in de ontlasting, en denkt dus ook niet direct aan een worminfectie. De ingeslikte eitjes belanden in de dunne darm van de mens. Daar komen larven uit die via het bloed in alle delen van het lichaam terecht kunnen komen en daar uiteindelijk afsterven.
De belangrijkste verschijnselen van een Toxocara infectie lijken op een griep: koorts, buikpijn en kriebelhoest. In zeldzame gevallen kunnen ernstige problemen ontstaan. Bij kinderen die aanleg hebben voor allergie, kan een infectie met Toxcara de kans op het ontstaan van astma vergroten.
Een Toxocara infectie kan dus maar beter worden voorkomen. Was de handen goed met zeep na het spelen in de zandbak of plantsoen, het verschonen van de kattenbak en het tuinieren. Dek de zandbak af als er niet in wordt gespeeld. Als huisdieren vrij rondlopen, is het verstandig hen minstens 4 keer per jaar te ontwormen.

Wat is lintworm? Hoe raak je besmet met lintworm? Waar heb je last van bij lintworm?

Wie een lintworm heeft, merkt dat aan wit/witgele stukjes in de ontlasting, in het ondergoed of het bed. Die stukjes zijn 1 tot 3 cm lang. Het zijn ‘segmenten’ die van een lintworm afbreken. De lintworm zelf kan wel een paar meter lang worden, hij blijft leven in de darm en eet mee van het voedsel dat de mens eet.
Meestal geeft een lintworm geen klachten. Lintwormen komen in Nederland zelden voor, omdat hier een goed vleeskeuring bestaat. Een lintworm infectie ontstaat meestal door het proven van rauw gehakt, en in het buitenland door het eten van rauw of ongaar vlees.

Wat kun je doen bij aarsmaden?

– Gebruik “mebendazol”. De dosering voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar is: 1 tablet innemen en na 2 weken nog 1 tablet. Neem ook hygiënische maatregelen. Als in een gezin twee of meer personen aarsmaden hebben , is het raadzaam het hele gezin te behandelen.
– Bij zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 2 jaar wordt aangeraden de wormen te bestrijden met hygiënische maatregelen. Als deze strikt worden opgevolgd, kan de aarsmaden infectie ook overgaan. Geef je de voorkeur aan mebendazol overleg dan met je huisarts.

Welke hygiënische maatregelen moet je treffen bij wormen?

– Doe het kind overdag en in de nacht een strakke onderbroek aan. Smeer de bilnaad tegen de jeuk in met watervrije zalf zoals cetomacrogozalf of vaseline.
– Let goed op de hygiëne: knip nagels kort en maak handen, nagels en billen regelmatig schoon.
– Gebruik elke dag schoon ondergoed. Neem in de ochtend beddengoed en nachtkleding voorzichtig op en sla het buiten uit. Was lakens, nachtkleding en ondergoed bij tenminste 60 graden.
– Houd de leefomgeving goed schoon; kleren, handdoeken, bed/bank, speelgoed, deurknoppen en wc bril.

Wat kun je doen bij spoelworm Ascaris?
Neem een mebendazol kuur. Bij de spoelworm Ascaris is de dosering: 3 dagen lang 2 keer per dag 1 tablet. Als er na 3 weken weer een (stuk) worm tevoorschijn komt, dan de behandeling herhalen.

Wat kun je doen bij Toxocara?

Wie een honden- of kattenspoelworm denkt te hebben kan het beste naar de huisarts gaan. Als je deze infectie wilt voorkomen was dan goed de handen met zeep na het spelen in de zandbak of tuin, na het verschonen van de kattenbak en tuinieren. Ontworm je huisdieren regelmatig; jonge honden en katten 5-6 keer in het eerste jaar, daarna 4 keer per jaar.

Wat kun je doen bij lintworm?

wie een lintworm denkt te hebben kan het beste naar de huisarts gaan. Als je een lintworminfectie wilt voorkomen, kun je beter niet proeven of het gehakt goed gekruid is, en in het buitenland geen rauw of ongaar vlees eten.

Wanneer kun je beter naar de huisarts gaan?

– Als je denkt dat er sprake is van lintworm.
– Als je denkt dat er sprake is van Toxocara.
– Bij een spoelworm infectie bij een kind jonger dan 2 jaar.
– Als je zwanger bent en een spoelworm infectie hebt.
– Bij aarsmaden: als 4 weken na het begin van de behandeling met mebendazol de wormen niet weg zijn.
– Bij spoelworm: Als 5 weken na het begin van de behandeling met mebendazol de wormen niet weg zijn.
– Als de worminfectie niet overgaat terwijl u goede hygiënische maatregelen treft en 2 keer een mebendazol kuur heeft gebruikt.
– Bij aanhoudende moeheid na een worminfectie.